Mantelzorg vaak stilgehouden op het werk

Een op de vijf gemeenteambtenaren voert mantelzorgtaken uit, waarvan de werkgever vaak niet op de hoogte is. Dat blijkt uit een deze week gepubliceerd onderzoek van de Stichting Werk&Mantelzorg.

Van de mantelzorgers stelt 44 procent de leidinggevende niet op de hoogte, staat in het rapport. Bijna een kwart bespreekt het ook niet met collega’s. Veel mantelzorgers bij gemeenten willen pas over hun situatie beginnen als het werk en de mantelzorgtaken niet meer goed te combineren zijn. Respondenten zeggen: “Het zou een negatief effect op mijn loopbaan kunnen hebben” en “Ik wil mijn collega’s er niet mee belasten”.

Lastiger dan gemiddeld

Gemeenteambtenaren blijken het hiermee iets lastiger te vinden dan de gemiddelde werknemer om mantelzorg bespreekbaar te maken. Ook in het landelijk beeld voert een op de vijf werknemers mantelzorgtaken uit. Een ruime meerderheid van bijna 60 procent kaart dit echter aan bij de leidinggevende, zo toonde eerder onderzoek door de Stichting Werk&Mantelzorg aan.

De perceptie bij gemeenten is wel dat er bereidheid bestaat tot het nemen van maatregelen en meedenken over oplossingen. In de praktijk is hiervoor ‘een scala aan regelingen en mogelijkheden’, aldus de onderzoekers. Meer dan 80 procent van de mantelzorgers zegt dat de zorgtaken en het werk goed te combineren zijn.

Onderschat

Uit het onderzoek blijkt ook dat het aantal mantelzorgers niet zelden wordt onderschat door leidinggevenden en collega’s, maar ook door henzelf. “Het aantal mantelzorgers is vaak twee keer zo groot als men denkt,” rapporteert de stichting.

Richard Sandee is coördinator van Gemeente.nu. Hij heeft vijftien jaar ervaring als journalist bij uitgaven over politiek en bestuur binnen de verschillende overheidslagen. Vooral op het gebied van financiën en economie. Vragen, opmerkingen of tips? Mail r.sandee@sdu.nl