Wethouders Den Haag verdacht van corruptie

Twee wethouders in Den Haag worden verdacht van corruptie. De verdenking betreft ‘onder meer het tegen betaling regelen van vergunningen’. Het gaat om locoburgemeester Richard de Mos en een partijgenoot van hem, wethouder van financiën Rachid Guernaoui.

Vuurwapen gevonden

Op het stadhuis vonden doorzoekingen plaats van de werkkamers van het tweetal en ‘enkele ambtenaren’, meldde het Openbaar Ministerie dinsdagochtend. Ook de woningen van de wethouders en van drie Haagse ondernemers die worden verdacht van omkoping, werden doorzocht. Bij een van de ondernemers is een vuurwapen met munitie in beslag genomen. Ook is beslag gelegd op ‘een groot aantal gegevensdragers, zowel schriftelijke documenten als computerbestanden’.

Landelijk Parket

De doorzoekingen gebeurden onder leiding van een rechter-commissaris van de rechtbank Rotterdam. Tientallen rijksrechercheurs en twee officieren van justitie namen deel aan de actie, aldus het OM. De zaak wordt geleid door het Landelijk Parket, dat zich bezighoudt met ‘(inter)nationaal georganiseerde en ondermijnende criminaliteit’.

Nachtvergunningen horeca

Het onderzoek zou onder meer gaan om ‘nachtvergunningen voor de horeca’, laat een woordvoerder van het Landelijk Parket weten. ‘Maar er is meer betrokken, daarover kunnen we nu niets zeggen.’ De betrokken politici zijn vooralsnog uitsluitend gelieerd aan Groep de Mos/Hart voor Den Haag. Het OM sluit niet uit dat ook andere partijen in beeld verschijnen. ‘Van tevoren valt niet te zeggen wat we in het onderzoek tegenkomen en waar de grens wordt getrokken, zoals bij elk onderzoek.’

Werk neergelegd

Beide wethouders trekken zich ‘hangende het onderzoek’ terug uit hun werkzaamheden. Ze doen dat op verzoek van burgemeester Pauline Krikke, zo meldt het college na beraad. ‘Het is in dit land zo dat je onschuldig bent tot het tegendeel bewezen is. De verdenkingen van het OM zijn echter dermate ernstig dat het college van mening is dat het goed besturen van de stad wordt belemmerd als personen waartegen de verdenkingen zijn gericht taken kunnen uitvoeren namens het stadsbestuur,’ aldus een verklaring.

Groep de Mos

Een van de verdachte ondernemers zou op de kandidatenlijst staan van Groep de Mos. ‘Hij zou deze partij financieel hebben gesteund in ruil voor gunsten, waaronder vertrouwelijke informatie uit het stadsbestuur,’ stelt het OM. Ook een raadslid van de fractie wordt verdacht van betrokkenheid bij ambtelijke corruptie. De combinatie Groep de Mos/Hart voor Den Haag is de grootste partij van de stad en vormt samen met VVD, D66 en GroenLinks het college.

In een eerste reactie zei burgemeester Krikke (VVD) ‘ontzettend geschrokken’ te zijn.

Vreugdevuur Scheveningen

Den Haag baarde de laatste tijd al geregeld opzien met opmerkelijke procedures rond vergunningplichtige activiteiten. Zo bleek er voor het uit de hand gelopen vreugdevuur op Scheveningen helemaal geen vergunning te zijn verleend. Na veel geheimzinnigheid kwam er pas een convenant boven water, dat op het jaar ervoor betrekking had. Dat er ‘heldere afspraken’ waren met de bouwers, bleek ook later niet toen er meer van het dossier werd vrijgegeven.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), die binnenkort zijn bevindingen over het incident presenteert, heeft evenwel niets met de actie van vandaag te maken, leert navraag. ‘Wij hebben geen enkele betrokkenheid bij wat er nu plaatsvindt op het stadhuis of bij een eventueel onderzoek van het OM zelf. Er is ook geen informatie van de OVV doorgespeeld naar justitie, dat mogen wij wettelijk niet eens,’ aldus een woordvoerder.

Illegale verwijdering monument

Afgelopen mei keken bewoners nog op van de illegale verwijdering van een monument vlakbij het Binnenhof. Dit gebeurde zonder de benodigde vergunning onder de directe verantwoordelijkheid van De Mos. Hij stelde dat de zogenaamde Peperbus moest plaatsmaken voor een nieuwe, lichtgevende reclamezuil of ‘mupi’. De hele zaak zou het gevolg zijn geweest van een ‘ambtelijk misverstand’. Aanvankelijk zou het monument wegblijven, maar De Mos haalde later bakzeil en beloofde alsnog dat de Peperbus naar zijn oude plek kon terugkeren.

PvdA-fractievoorzitter Martijn Balster noemt het nieuws ‘ongelooflijk heftig’ ondanks de bedenkingen die hij al had bij De Mos.

Oud-raadslid Joeri Oudshoorn van de Haagse Stadspartij wijst op meer zaken in de gemeente die vragen zouden oproepen over integriteit.

Richard Sandee

Richard Sandee is coördinator van Gemeente.nu. Hij heeft ruim vijftien jaar ervaring als journalist op het gebied van openbaar bestuur. r.sandee@sdu.nl

Het laatste nieuws van Gemeente.nu in je mailbox?

Meld je aan voor de algemene nieuwsbrief of een van de themanieuwsbrieven van Gemeente.nu.