Handreiking voor een gezonde gemeente

Iedere gemeente stelt elke vier jaar de nota gemeentelijk gezondheidsbeleid vast. Deze handreiking helpt gemeenten bij de verschillende fasen van de beleidscyclus, van de voorbereiding tot en met de evaluatie.

De handreiking is een herziene versie van eerder verschenen handleidingen voor gemeentelijk gezondheidsbeleid. Deze handleidingen waren in opdracht van het ministerie van VWS opgesteld voor de landelijke speerpunten roken, overgewicht, alcohol en depressie. Op basis van een evaluatie van deze handleidingen is de nieuwe Handreiking Gezonde Gemeente samengesteld.

“Er bestaat geen vast recept voor gemeentelijk gezondheidsbeleid”, aldus de site van het Loket Gezond Leven. “Om die reden hebben de auteurs geen handleiding maar een handreiking geschreven. Deze handreiking biedt enerzijds concrete handvatten waarmee u direct aan de slag kunt. Anderzijds is de handreiking een bron van inspiratie, met verwijzingen naar achtergrondinformatie en voorbeelden uit de praktijk.”

In de handreiking zijn deze verschillende delen te vinden: