Top 7: Help, de gemeente gaat twitteren

156 Gemeenten hebben een twitteraccount, slechts een tiental is ook echt actief. Zeven korte tips om als gemeente serieus te starten met dit medium.

• Zet er iemand op!
    Het moet iemands verantwoordelijkheid zijn, anders gebeurt het niet.
  • Begin!
    Wacht niet langdurige onderzoeken af, ga niet talloze keren om tafel met dure social media experts. Ga het doen! Begin rustig en bescheiden en bouw het langzaam uit. Het is niet eng en ook niet moeilijk.
  • Kijk rond in de eigen organisatie!
    Nee dit is niet het eerste twitteraccount. Binnen iedere organisatie zijn er mensen die al actief, en waarschijnlijk zelfs gepokt en gemazeld, zijn op twitter. Betrek die bij je plannen en leer van ze.
  • Doe er toe!
    Wees relevant. Er wordt genoeg 'gekwebbeld' en 'gekibbeld' op Twitter. Niks mis mee, maar gebruik daarvoor niet het gemeenteaccount.
  • Het gaat om interactie!
    Alleen automatisch de gemeentelijke nieuwsfeed naar Twitter doorzetten is niet interessant. We scharen het tenslotte onder de noemer social media. Wees dan ook sociaal en ga 'in gesprek', laat dat niet door een computer (nieuwsfeed) gevoerd worden.
  • Vind het wiel niet opnieuw uit!
    Hoe doen andere gemeenten het? Laat je inspireren door goede voorbeelden. Kijk bijvoorbeeld eens naar @gemzoetermeer of naar @gemspijkenisse
  • Werk aan een strategie!
    Eenmaal begonnen en dus al wat feeling met twitter is het toch tijd om het wat serieuzer aan te pakken. Je wil immers ook alles uit dit kanaal halen. Dus tijd om aan een strategie te werken. Tijd om de meer essentiele communicatievragen te stellen. Waarvoor wil je twitter gebruiken? Waarvoor wil je doelgroep dat je het gebruikt? Neem hiervoor wel de tijd, maar blijf ondertussen met je werkende account testen wat voor jouw gemeente werkt en wat niet.

Hier vind je een lijst met alle gemeenten die nu actief zijn op Twitter >>

Volg Gemeente.nu via Twitter >>

1. Wim van Beek op

Ik mis in deze tips en opsomming (waarvoor dank) nog wel de doelgroep.
    Wie is er nu effectief een gemeente aan te het volgen en waarom?
    Zijn dat de vaste mensen die betrokken zijn bij de gemeente of zijn dat juist anderen?

2. Jamer dat gemeentes wel starten met Twitter, maar na het opstarten (Westervoort juli 2009 , Niedorp juni 2010, Best april 2009) of een 1-maile activiteit (Simpelveld 2e kamerverkiezingen 2010) niets meer doen. Hef dan liever de account op, dit is anti reclame voor je gemeente!

3. redactie Gemeente.nu op

@Wim
    dat is nou precies waar je mee aan de slag gaat in ‘stap 7’.
    met eenvoudige vragen als: wie bereik je en wie wil je bereiken? daar kan je uiteindelijk de inhoud van je tweets op afstemmen natuurlijk.
    Maar ook hiervoor blijft gelden: gewoon doen en aanpassen waar en wanneer nodig.

4. Debby Dekkers op

Gemeente Oud-Bejierland (@gemeenteOBL) staat niet in de lijst met twitterende gemeentes, terwijl we echt actief zijn. Wat zijn de criteria?

5. Annette van der Mooren op

Steeds meer gemeenteraden hebben ook een eigen Twitter-account, zo ook die van Venlo (@raadvenlo), n??st die van individuele twitterende raadsleden. Die raadsaccounts staan niet in jullie lijst, hebben jullie er wel naar gekeken?

6. Wim de Lange op

Sinds kort volg ik @gemzoetermeer. En ik moet zeggen dat het best handig is. Duidelijke mededelingen over waarmee de gemeente bezig is. Meldingen over afwijken huisvuil ophalen tijdens de feestdagen is best nuttig. Wat ook de reden was dat ik @gemzoetermeer had gevonden.

7. Gert Goossens op

Erg leuk stukje! Goed de essentie van het ‘in gesprek gaan’ belicht.

Bij het punt ‘vind het wiel niet opnieuw uit’ zou ik willen toevoegen. Kijk waar je doelgroepen zich online bevinden en sluit aan! Stel je daarbij vooral op als ge?nteresseerde.

Bij ‘werk aan een strategie’ blijft het voor mij toch vreemd om niet voor het starten van een kanaal over je boodschap na te denken. Dat is bij andere corporate communicatiekanalen ook niet zo.