Rechter: Wmo-tarieven aanpassen niet nodig

Acht Gooise gemeenten hoeven de Wmo-tarieven voor huishoudelijke hulp niet aan te passen, omdat onvoldoende onderbouwd is dat de prijzen niet reëel zijn. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland in een kort geding bepaald.

Thuiszorg Gooi en Vechtstreek Services (TGVS) levert sinds 2007 huishoudelijke hulp aan inwoners van Blaricum, Eemnes, Gooise Meren, Hilversum, Huizen, Laren, Weesp en Wijdemeren. De thuiszorgorganisatie vindt de tarieven die de acht gemeenten betalen niet reëel en daarmee onrechtmatig. Daarom stapte TGVS naar de rechter.

Kostenaspecten

Volgens de thuiszorgorganisatie zijn meerdere kostenaspecten niet meegenomen in de Wmo-tarieven. Zoals een cao-stijging, maar volgens de voorzieningenrechter is niet vast komen te staan dat gemeenten hier onvoldoende rekening mee houden. Die gaven aan dat zij geen partij zijn bij de cao-onderhandelingen en daarom ook niet gebonden aan de afspraken in een cao. Ook van overheadkosten, ziekteverzuim en reis- en opleidingskosten heeft TGVS niet goed kunnen uitleggen welke kostenaspecten niet zouden zijn meegenomen.

Rekentool

Conclusie van de rechter: er is onvoldoende onderbouwd dat er geen reële prijzen zijn vastgesteld. Ook wilde TGVS afdwingen dat de acht gemeenten de landelijke rekentool gaan gebruiken om de prijs voor huishoudelijke hulp vast te stellen. Maar gemeenten zijn niet wettelijk verplicht om die rekentool te gebruiken, volgens de voorzieningenrechter zijn er meer manieren om een reële prijs vast te stellen.

Laura Wennekes

Het laatste nieuws van Gemeente.nu in je mailbox?

Meld je aan voor de algemene nieuwsbrief of een van de themanieuwsbrieven van Gemeente.nu.