Gemeenten staan efficiënt ov in de weg

Volgens de vervoerders in de stadregio’s Amsterdam, Rotterdam en Den Haag kunnen ze het openbaar vervoer veel efficiënter organiseren, maar laten de gemeenten dat niet toe.

Zo zouden er miljoenen euro's over de balk worden gesmeten door lege bussen te laten rijden.

“Wij hebben buslijnen waar maar tien mensen per dag in zitten”, aldus Adrie Bolier, directeur vervoer bij het Amsterdamse GVB in het Financieele Dagblad. “Zo'n lijn moest er dan komen van de gemeente, terwijl wij allang wisten dat het niet zou lopen. Ik heb zelfs een lijn moeten beginnen die 4 miljoen euro per jaar kost, maar waar bijna niemand in zit.”

Als het GVB alle slechte lijnen zou mogen sluiten, kan het bedrijf volgens de directeur tot een derde goedkoper uit zijn. Hiermee zou Bolier al bijna, zonder dat de reiziger er veel van merkt, het deel halen dat het kabinet wil bezuinigen op het openbaar vervoer.

Ook de directeuren van de Rotterdamse en Haagse vervoersbedrijven stellen in de krant nu veel geld te spenderen aan slecht benut openbaar vervoer.