Toch weer hoop voor behoud btw-vrijstelling

De btw-vrijstelling voor samenwerkende gemeenten, die eerder dreigde te verdwijnen, blijft mogelijk toch behouden. Staatssecretaris Snel van Financiën gaat zich daarvoor inzetten in Brussel, heeft hij gezegd in de Tweede Kamer.

Snels voorganger Wiebes kondigde eerder de definitieve afschaffing van de zogeheten btw-koepelvrijstelling aan. Gemeenten baalden daarvan, omdat ze btw-heffing voor samenwerkingsverbanden zien als een straf op samenwerking. Als lokale overheden zelfstandig inkopen, kunnen ze de btw daarover immers terugkrijgen. Wiebes noemde het een ‘grote teleurstelling’ dat Nederland zijn beleid moest wijzigen, maar hij zag ‘geen andere mogelijkheid’ als gevolg van rechterlijke uitspraken.

Steun lidstaten

Staatssecretaris Snel laat nu weten de maatregel op te schorten. ‘Het is belangrijk dat deze samenwerking niet in de weg wordt gestaan. De financiële consequenties kunnen groot zijn, zo is de afgelopen tijd steeds duidelijker geworden. Dit kan alleen in Europees verband worden opgelost en hier ga ik me de komende tijd hard voor inzetten. Ik merk dat hier bij andere lidstaten ook steun voor is,’ aldus de bewindsman.

Richard Sandee

Richard Sandee is coördinator van Gemeente.nu. Hij heeft vijftien jaar ervaring als journalist bij uitgaven over politiek en bestuur binnen de verschillende overheidslagen. Vooral op het gebied van financiën en economie. Vragen, opmerkingen of tips? Mail r.sandee@sdu.nl