Vitens op zoek naar langlopende leningen

Vitens, de grootste drinkwaterleverancier van Nederland, heeft voor het eerst in zijn historie een onderhandse lening afgesloten bij pensioenfondsen en verzekeraars.

Aanleiding hiervoor is de kredietcrisis, waardoor Vitens minder gemakkelijk terecht kan bij de banken, schrijft het Financieele Dagblad.

De nieuwe lening van € 24 mln heeft een looptijd van twintig jaar en is via Deutsche Bank geplaatst bij institutionele beleggers in Duitsland. Het rentetarief bedraagt 4% à 5% per jaar, inclusief opslagen.

Vitens, waarvan de aandelen in handen zijn van provincies en gemeenten, heeft de komende jaren een blijvend hoge investeringsbehoefte van gemiddeld € 120 mln per jaar. Dat komt neer op een kwart van de jaaromzet van € 480 mln. Deze ratio ligt hoger dan gemiddeld in het bedrijfsleven.

Het geld is nodig voor vervanging van infrastructuur en de bouw van nieuwe zuiveringsstations. De investeringen hebben een overwegend langlopend karakter: nieuwe watertransportleidingen hebben een levensduur van tachtig jaar. Vitens zoekt daarvoor passende financiering, dat wil zeggen leningen met een lange looptijd.