Gemeenten Oost-Nederland economisch in de lift

Den Bosch, Zwolle en Eindhoven zijn de gemeenten met de sterkste economie. Utrecht wint bij de provincies, Oost-Nederland toont de snelste groei.

Dit blijkt uit het onderzoek Toplocaties 2012 van weekblad Elsevier en Bureau Louter dat deze week verschijnt.

Lees hier de toelichting op het onderzoek >> (pdf)

In de top-5 van Toplocaties 2012 staan drie gemeenten in Noord-Brabant, opvallende stijgers zijn Diemen, Lelystad, Leeuwarden, Venray en Noordoostpolder. Nieuw dit jaar is een vergelijking van de economische vitaliteit van provincies. Utrecht, Flevoland en Noord-Brabant zijn de winnaars. Drenthe, Friesland en Limburg zijn de hekkensluiters.

Snelle groei
De snelste groei over de jaren 2008 tot en met 2011 is waarneembaar in een lange en brede strook tussen Apeldoorn en Meppel, met als brandpunt Zwolle. Dat betekent dat de gemeenten in Oost-Nederland relatief goed hebben gepresteerd sinds de vorige recessie.

Tussen de vier grote steden plus Eindhoven groeit een kloof . Eindhoven is de onbetwiste koploper op een 3de plaats, gevolgd door Utrecht (11de) en Amsterdam (18de). Rotterdam (26ste) en vooral Den Haag (118de)  blijven achter. Daarmee zet een langjarige trend sinds 2005 verder door die laat zien dat de Noordvleugel van de Randstad zich sterker ontwikkelt dan de Zuidvleugel.

Dalers
Opmerkelijke dalers dit jaar zjn de gemeenten Nieuwegein, Vianen en Zaltbommel, bekend van de bedrijventerreinen en kantoorlocaties langs de snelweg A2. Een nadere analyse van Bureau Louter wijst echter uit dat dit geen algemene trend is voor snelweglocaties, ook wel bekend als ‘zichtlocaties’. Die doen het elders weer goed.