Gemeenten komen niet van kerktorens af

Veel gemeenten worstelen met een kerktorenerfenis uit de Franse tijd.

Het eeuwenoude bezit past niet meer bij de huidige tijd en het onderhoud is duur, stelt de Gelderse gemeente Berkelland die geen verkoper kon vinden voor vier kerktorens, schrijft dagblad De Stentor .

Tijdens de Bataafse Republiek werd, in 1798 en 1801, de scheiding tussen kerk en staat naar Franse revolutionaire ideeën geregeld. Veel kerktorens die toen bestonden vallen sindsdien als een publieke voorziening onder de gemeenten. De rest van het kerkgebouw bleef voor gelovigen.

Plattelandsgemeenten die willen bezuinigen, komen moeizaam van hun vele torens af. De Vereniging van kerkrentmeesters in de Protestantse Kerk raadt kerkbesturen het kopen van de torens af vanwege de financiële risico’s.