‘Leegstaande gebouwen Rijk naar gemeenten’

De overheid moet leegstaande gebouwen tegen een ‘maatschappelijk normale prijs’ afstaan aan gemeenten.

Dat is een van de aanbevelingen uit een brief van de vier grote steden aan de bewindsman, meldt het blad Binnenlands Bestuur. Minister Stef Blok (Wonen) is er dan van af, en de stad heeft meer de handen vrij om de stad naar eigen inzicht in te richten. Dat is een gezamenlijk belang, staat in de brief.

Andere suggesties zijn samenwerking met banken om financiering van koopwoningen beter mogelijk te maken; de doorstroming verbeteren door regels aan te passen en ruimte te maken voor experimenten. De vier grote steden (Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Rotterdam) willen meer ruimte van de minister om de huizenmarkt te stimuleren.