Enschede: koppeling gegevens helpt bestrijding fraude

En strengere aanpak en de koppeling van bestanden heeft Enschede vorige een besparing opgeleverd van 3,5 miljoen euro, stelt de gemeente.

Door het koppelen van gegevens van verschillende instanties kan de gemeente al voordat een uitkering wordt verstrekt bekijken hoe de financiële situatie van de aanvrager is. Het gaat om gegevens van de Belastingdienst, het UWV, de Kamer van Koophandel, RDW, et cetera.

De grootste besparing kwam voort uit het niet toekennen en het beëindigen van uitkeringen: 2,5 miljoen euro. De rest van geld kwam binnen via vorderingen (800.000) en sancties (200.000). De gemeente noemt het onderbrengen van handhaving in een team een succes. Geregeld en vroegtijdig ingrijpen zou zijn vruchten afwerpen.

Ook communicatie over de regels helpt mee, staat op de gemeentelijke website. De ingeslagen weg wordt dit jaar voortgezet.

2 reacties

1. Wat leuk: die 3,5 miljoen euro die nu door gedegen onderzoek aan het licht is gekomen is precies hetzelfde bedrag wat de heer E. Staal van woningcorporatie Vestia probleemloos naar Bonaire meekrijgt nadat hij de woningcorporatie door klungelig en fauduleus bestuur ten gronde heeft gericht.