Eindhoven en Helmond winnaars Citymarketing Trofee

De gemeenten Helmond en Eindhoven zijn de winnaars van de Nationale Citymarketing Trofee 2015. Deze prijs is dit jaar voor de zesde keer uitgereikt aan de beste citymarketing gemeenten van Nederland.

Helmond won de trofee in de categorie tot 100.000 inwoners. Eindhoven werd eerste in de categorie grote gemeenten boven 100.000 inwoners. Juryvoorzitter en Stadseconoom Erik Braun reikte de trofee uit tijdens het Nationaal Congres Citymarketing in Zaanstad.

Brabantse gezelligheid

Eindhoven won de prijs eerder in 2014. “Eindhoven is een gemeente die al jaren een consistent een dynamisch beleid voert en ook in 2014 opvallende resultaten heeft behaald. De winnaar verbindt inhoudelijke grandeur met simpele gezelligheid, internationale uitstraling met lokale traditie. Het beeldmerk wordt op uitstekende wijze gebruikt. En tot slot is er sprake van een sterke regionale samenwerking en binding’, aldus de jury. De gemeente verbindt inhoudelijke pijlers als  design, technologie en kennis met Brabantse gezelligheid. De stad liet Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag achter zich.

Verfrissende strategie

Het beleid in Helmond getuigt volgens de jury van “gedegen voorwerk en voorbereiding van beleid het afgelopen jaar hebben geleid tot een verfrissende en doelgerichte strategie en aanpak van de citymarketing. Met scherpe focus  en intensieve samenwerking, ook in de regio, is de verbinding gezocht. In korte tijd is er veel vooruitgang geboekt.” De 5 andere genomineerden Den Helder, Helmond, Kampen, Rhenen en Veenendaal hadden het nakijken.

Professionalisering

De jury  constateert dat de kwaliteit van de inzendingen en de hieraan volgende presentaties in stijgende lijn zijn gebleven. Kwaliteitsverbetering en professionalisering zijn vanzelfsprekende aandachtspunten geworden bij de grotere gemeenten. Kleinere gemeenten zijn vaak nog zoekende en worden in hun zoektocht geremd door beperkte budgetten en politiek-bestuurlijke factoren. De beoordeling verliep aan de hand van een aantal vakinhoudelijke criteria als beleidsmatige aanpak, organisatie, samenwerking met stakeholders, mediaprofilering, monitoring en aantoonbare effecten van citymarketing. Ook is gekeken of er vooruitgang is geboekt ten opzichte van het jaar daarvoor