Grote gemeenten verhogen ozb drastisch

Acht van de tien grootste gemeenten willen de onroerendezaakbelasting (ozb) voor ondernemers verhogen.

Dat blijkt uit

onderzoek van opinieblad Forum van werkgeversorganisatie VNO-NCW, dat

donderdag verschijnt.

Groningen spant de kroon. Daar moeten eigenaren van bedrijfspanden

volgend jaar 10,3 procent meer gaan betalen. Utrecht verhoogt de

belasting met 8,2 procent en Eindhoven met 7,3 procent.

beloofde premier Mark Rutte het bedrijfsleven ervoor te zorgen dat

bedrijven niet via hogere lokale lasten de rekening gepresenteerd

krijgen van de bezuinigingen van het kabinet.

Als dreigt dat gemeenten bezuinigingen via de lokale lasten afwentelen op ondernemers, gaat hij met hen in gesprek.

Niet

alle grote gemeenten verhogen de ozb-belasting voor eigenaren van

bedrijfspanden. De gemeente Rotterdam wil de tarieven met 4 procent

verlagen en Nijmegen met 2 procent.

5 reacties

1. Mark Rutte zegt dat als dreigt dat gemeenten bezuinigingen via de lokale lasten afwentelen op ondernemers, hij met hen in gesprek gaat.

Wat een kortzichtige, populistische uitspraken zijn dat zeg!

Van een premier mag je toch verwachten op de hoogte te zijn van de manier waarop gemeenten
    hun begrotingen opstellen. En als gemeenten
    door bezuinigingen aan alle kanten genoopt zijn
    hun tarieven eindelijk een keer kostendekkend te
    maken, komt meneer Rutte met het vingertje
    langs. Wie dwingt hier de gemeenten tot zulke
    bezuinigingen? En wie gaat daar vervolgens
    mooie sier mee maken?
    Hmmm……

2. Dick Rees op

Vrijwel alle politici zijn populisten en huilen met de wolven in het bos mee.
    Het kabinet ziet de gemeenten meestal als melkkoe en gunt ze niet de autonomie die zij van oudsher hebben (zoals een eigen belastingheffing). Steeds vaker zie je dat die ingeperkt wordt omdat de landelijke politici even stoer moeten doen voor de camera.
    De gemeenten komen nu aardig in de knel en kunnen bijna geen kant meer op. Het ontslaan van ambtenaren is een oplossing met korte termijnvisie, want aan de andere kant vraagt vrijwel iedereen de gemeente om het maar op te lossen (arbeidsmarkt, economisch herstel, verlaging belastingdruk en regeldruk, kinderen naar school, kinderen naar de naschoolse opvang, jeugdzorg, ouderenzorg noem maar op). Maar dit zijn ook wel schijnmanouvres van het Rijk om de mislukkingen daar vlug onder de mat te schuiven.

3. P. Pastinakel op

Dit is g??n lastenverhoging: dit komt door de invoering van een ondernemersfonds! Oftewel, georganiseerd bedrijfsleven die z?lf de gemeente hebben gevraagd om een opslag op de reguliere OZB. Vervolgens kan een gemeente extra te genereren inkomsten aanwenden voor een ondernemersfonds. Zowel Groningen als Utrecht gaan voor een zogenoemde “Leidse Variant” van een ondernemersfonds, dus WOZ-gerelateerd.
    Geen onzinconclusies verkopen dus, a.u.b.!

4. Jos van Eck op

Da’s nog niets die verhoging; in de gemeente Hulst gaat de OZB voor nieuw woningen in de jaren 2011 t/m 2014 TELKENS met 15% naar boven; cumulatief dus 75%.
    Hulst is een gemeente met bijna 28.000 inwoners. Een dergelijke verhoging draagt niet bij tot een economiosch herstel (in een gemeente van die omvang); bedrijven zullen afwachten met nieuwe investeringen; nieuwe bedrijven zullen zich wel bedenken en wat te zeggen van de bestaande bedrijven.